Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Besturen_BoerenZuivel

Besturen

Het is alweer 8 jaar geleden dat ik m’n eerste stappen zette binnen het bestuur van de Bond van Boerderij Zuivelbereiders. Na lokaal bestuurswerk voor bijvoorbeeld de geitenfokvereniging, de plattelandsjongeren en de Noord-Hollandse kaasdagcommissie, was het een hele uitdaging om als kleinschalige verwerker van geitenmelk, in een landelijke belangenvereniging mee te mogen denken en beslissen. De term ‘besturen’ was meteen aan de orde. Het betekende voor mij heel wat uren sturen om vanuit de kop van Noord-Holland in het midden van het land te vergaderen met mensen uit mijn vakgebied. Mensen die in de ochtend – voor ze op pad gaan om voor de belangen van de sector op te komen – eerst melken en hun vee verzorgen. In de kaasmakerij nog snel een paar kazen keren of pekelen. En daarna achter het stuur stappen.

Wat blijft het mooi om de diversiteit van onze leden terug te zien in het bestuur van de Bond. Bestuursleden die hun bedrijf op eigen wijze bestieren, uiteenlopende visies hebben of een ander doel willen bereiken. Anders opgevoed zijn, verschillen van karakter en uit het hele land komen. Bestuursleden die pure, rauwe Boerenkaasmakers zijn én bestuurders die een hypermoderne kaasmakerij hebben en het private merk ‘Kaas van de boerderij’ voeren. Ook zijn er bestuursleden die alleen zuivelproducten maken zoals yoghurt, karnemelk en boter. Over bestuurders die alleen maar voor ‘huisverkoop’ of voor ‘handel’ produceren, hebben we het dan nog niet eens gehad.

Als bestuur blijven wij ons inzetten voor het verbeteren van kwaliteit, voedselveiligheid, promotie en het delen van kennis. We verlangen een eerlijke prijs voor ons product en blijven in gesprek met onze netwerken en toezichthouders. Zo ben ik de afgelopen acht jaar ontzettend veel leuke mensen tegengekomen. En ook op onbegrip gestuit en op meningsverschillen over bepaalde onderwerpen. Boerderijzuivelbereiders zijn ondernemende mensen, die niet op hun mondje gevallen zijn. Dan is het mooi als je als collega weet waar je het over hebt en dezelfde boerentaal spreekt. Onweer zuivert de lucht.

Onlangs stond in onze digitale nieuwsbrief een oproep voor nieuwe bestuursleden. Jammer genoeg is daar geen enkele reactie op gekomen. Het zou mooi zijn als dit voorwoord u heeft geïnspireerd. Zodat de Bond kan blijven rekenen op een gevarieerd bestuur. Boerderijzuivel staat prima op de kaart. Maar we moeten blijven inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Nu en in de toekomst. Voelt u zich geroepen?

We wachten met spanning op uw reactie!!

Namens de Bond van Boerderijzuivelbereiders,
Theo Dekker (voorzitter)

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen juni 2024

De noteringscommissie is op 7 juni weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor juni. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Dit zijn de winnaars van de Nationale Competities Foodspecialiteiten 2024!

Tijdens het jaarlijkse Branche-Event Foodspecialiteiten van Vakcentrum Foodspecialiteiten, zijn de winnaars bekendgemaakt. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Veiling van de Reuzengraskaas levert recordbedrag van € 23.200,- op

Kaaskoning John de Goey doet laatste bod veiling Nationale Graskaasdag 2024 en is koper van de reuzengraskaas. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten