Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Alweer_december_voorwoord_BoerenZuivel

Alweer december…

De laatste maand van het jaar is aangebroken: een periode van warmte, bezinning en mooie terugblikken. December nodigt uit om stil te staan bij alles wat we hebben meegemaakt én om vooruit te kijken naar nieuwe plannen. 2025 was een jaar vol uitdagingen, verrassingen, nieuwe kansen en waardevolle verbindingen. Samen hebben we onverwachte wendingen getrotseerd en inzichten opgedaan die de BBZ sterker dan ooit maken. Zo zijn we onder andere in gesprek met het Vakcentrum om onze prachtige producten nog meer in de schijnwerpers te zetten.

De BBZ blijft bovendien groeien. Nog steeds melden nieuwe leden zich aan. Het is een prachtig teken dat het werk van de BBZ gezien én gewaardeerd wordt.

Persoonlijk kende dit jaar voor mij ook een minder mooie kant: door een ongeval moest ik enkele weken noodgedwongen rust houden. En stilzitten – of beter gezegd stil liggen – is niets voor een doener als ik. Maar het bood me wel ruimte om te relativeren en met frisse energie vooruit te kijken.

En er is goed nieuws! In maart willen we starten met het uitdelen van de nieuwe Hygiënecode. Deze ligt momenteel nog op het ministerie voor de laatste benodigde handtekeningen. Zodra de goedkeuring rond is, trekken we het land in om de Hygiënecode persoonlijk te overhandigen en daarbij de nodige uitleg te geven.

Voor het nieuwe jaar heb ik één grote wens: dat er uit onze vele leden twee of drie enthousiastelingen opstaan om het bestuur te versterken. Twijfel je of je genoeg bestuurlijke ervaring hebt? Laat dat je niet tegenhouden, die had ik destijds ook niet. Het gaat vooral om je betrokkenheid bij de boerderijzuivel en de wil om je ervoor in te zetten. Het kost slechts een paar uurtjes per maand: een vergadering, wat telefoontjes… Kom op en zet die stap naar voren! Wie durft?

En dan… kerst. Gezellig samen zijn, genieten van elkaar en natuurlijk van heerlijke zuivelproducten. Bij ons kan kerst niet zonder kaas: een pan dampende kaasfondue, racletten op tafel, het gourmetstel erbij. En als afsluiter een kommetje dikke Griekse yoghurt met kaneel en honing. Zelfzuivelend Nederland heeft zoveel lekkers te bieden! Met dat gevoel kijk ik vol vertrouwen vooruit naar een nieuw jaar.

Ik wens jullie allemaal heel fijne feestdagen, een warme kerst en een prachtig, gezond en succesvol 2026.

Cees Slob, voorzitter BBZ

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

De BBZ Groeit! – December 2025

De BBZ groeit! Dit keer vertellen drie nieuwe leden waarom ze lid van de BBZ zijn geworden. Lees hier hun verhalen. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Paradekaasje: Rijstepap zoals oma ‘m maakte

Via de automaten bij Zuivel van Nu in Velden, worden wekelijks ongeveer 500 zuivelproducten verkocht. De Boeren Rijstepap is erg populair. […]
Geschatte leestijd: < 1 minuut

Kaasroof zet ondernemers op scherp

Het is de nachtmerrie van elke boer en kaasmaker, kaasroof. Waar je jaren keihard aan hebt gewerkt, is in één nacht verdwenen. […]
Geschatte leestijd: 6 minuten