Advertorial – Traditie en automatisering hand in hand bij Babykaas
In Waarder, waar de familie Hogendoorn al ruim een eeuw kaas maakt, runt Bertus Hogendoorn (27) samen met zijn vader het melkveebedrijf MTS Hogendoorn & Zn, bekend van de unieke Babykaas. Bertus en zijn vader vertegenwoordigen de vierde generatie op het bedrijf.
Het bedrijf telt zestig melkkoeien en veertig stuks jongvee, waarvan de veestapel bestaat uit een unieke combinatie van Holstein-, Fleckvieh- en Angler-bloedlijnen. In augustus 2025 stapten vader en zoon over op robotmelken met een GEA DairyRobot R9500. Vanaf dag één liepen de koeien goed op de robot, met aansluit¬tijden van slechts 25 tot 30 seconden en gemiddeld drie melkingen per dag.
Unieke babykaas
Het bedrijf produceert gemiddeld 2000 tot 2500 babykaasjes per dag. Dit doen ze vijf dagen in de week met een team van vier kaasmakers, zeven vaste medewerkers en een aantal scholieren. Alle melk die verwerkt wordt in de kaas is dagvers: een deel komt van eigen koeien en een deel van een grote veehouder die tussen de 15.000 en 20.000 liter (dagvers) in één keer brengt met een tankwagen. Dit wordt in maximaal anderhalve dag (het liefst in één) verwerkt, om de kwaliteit te waarborgen. Dit is extra belangrijk omdat de kazen met rauwe melk worden gemaakt.
De Babykaasjes worden geleverd aan vele groothandels en een aantal winkels. “Wat ons uniek maakt? Onze herkenbare pondkaasjes hebben een eigen rijksmerk: een koeienkop of melkbus”, vertelt Bertus. “Daarnaast hebben ze een unieke korst en de originele goudse ronding dankzij speciale kaasvormen.”
Arbeidsverlichting
Toen Bertus en zijn vader zochten naar manieren om de arbeid te verlichten, kwam robotmelken echt in beeld. Daarnaast was het belangrijkste doel meer arbeidsgemak en meer focus op het kaasmaken. De keuze voor GEA was hierbij snel gemaakt. “Bij collega- boeren zagen we dat melkkwaliteit en kiemgetal verbeterden na de overstap naar een GEA-robot. De verdieping bij de robot maakt de uier goed bereikbaar. Het gesloten reinigingssysteem gaf ons direct vertrouwen: er komt geen vuil bij de melk, essentieel voor rauwmelkse kaas.” Voor de kaasmakerij is het grootste voordeel flexibiliteit: de robot geeft rust tijdens de drukke ochtenden en meer ruimte om te focussen op het kaasmaken.
Benieuwd naar de totaaloplossingen van GEA?
Delen
Heeft dit artikel je geholpen?
Gerelateerd
De BBZ Groeit! – December 2025