8 Tips om je fotografieskills naar een hoger niveau te tillen
Als je smaakvolle zuivelproducten maakt, wil je die natuurlijk even smaakvol presenteren aan je klanten en je volgers op Facebook en Instagram. Foodfotografie is populair en met een paar tips prima te doen. Ook jij kunt leren hoe je redelij k eenvoudig én met een beetje geduld, een waar kunstwerk van jouw boerderij zuivel maakt. Met deze tips van Boer en Zuivel schiet je straks de mooiste foto’s!
Tip 1 Maak een moodboard
Maak eerst een moodboard voor jezelf. Zo kom je erachter wat voor vormen en materialen jij mooi vindt en wat je wilt uitstralen. Ook doe je op die manier inspiratie op. Gebruik het als leidraad, zodat je weet wat de mogelijkheden zijn. Kijk bijvoorbeeld eens op Pinterest en zie op hoeveel verschillende manieren je bij voorbeeld kaas, kwark en yoghurt kunt fotograferen en welke decoratie je erbij kunt plaatsen om het allemaal nog smaakvoller te laten zijn.
Tip 2 Speel met scherptediepte
Smartphone
Heb je een smartphone? Met een smartphone kun je tegenwoordig prachtig mooie foto’s maken. En het is echt veel gemakkelijker dan met een camera. Op een iPhone zit een ‘Portretfunctie’ en op een Android de ‘Pro Modus’. Daarmee maak je de achtergrond onscherp en kun je experimenteren met scherptediepte. Probeer maar eens. Het geeft fantastische resultaten.
Camera
Heb je een camera? Voor de meeste camera’s bestaan er lenzen die perfect zijn voor foodfotografie. Maak je graag foto’s met een mooie scherptediepte? Dan zijn objectieven met een diafragma van F/2.0 of lager ideaal.
Tip 3 JPF of RAQ
Fotografeer je met een smartphone, dan maakt je camera mooie, direct bruikbare jpg’s (of JPEG’s). Dit is het meest voorkomende type bestand en wordt voor veel digitale doeleinden gebruikt. Bij voorbeeld voor het verzenden van de foto of voor het plaatsen op internet. Nabewerking van de foto kan, maar is meestal niet echt nodig. Met de nieuwste smartphones is het ook mogelijk om je foto in RAW te maken. Dat zij n ruwe bestanden die groter zijn dan een jpg (of JPEG) maar altijd nabewerkt moeten worden. Vind je het leuk om foto’s na te bewerken (via je computer of smartphone), dan raden we je aan om dit zeker uit te proberen. Want met de ruwe data van een RAW kun je werkelijk alle kanten op.
Tip 4 Stabiele basis
Gebruik altijd een statief. Zo krijg je een goed overzicht van wat de juiste compositie is. Bij foodfotografie draait alles om de details en kun je alles mooi decoreren. Werk schoon en netjes, want je ziet alles terug op de foto.
Tip 5 Decor en opstelling
Een mooi decor of bijzondere setting kan jouw foto maken of breken. Speel met accessoires of plaats het product in een verrassende omgeving. Kies bij elke foto het juiste kleurenpalet met slechts een paar vaste kleuren. Denk aan contrasterende kleuren of lichte partijen gecombineerd met donkere. Zorg ervoor dat de hele opstelling klaarstaat, voordat je de producten gaat fotograferen. Dit om te voorkomen dat bijvoorbeeld de yoghurt inzakt of dat je producten er minder fris uit gaan zien, terwijl jij aan het decoreren bent.
Tip 6 Natuurlijk daglicht
Foodfotografie vraagt om mooi, zacht licht zonder harde schaduwen. Probeer daarom te fotograferen met natuurlijk daglicht. Je foodfoto’s zien er aantrekkelijker uit als de foto iets lichter is. En daglicht kan ervoor zorgen dat het licht beter op jouw onderwerp valt. Gebruik een vel wit papier of een stuk piepschuim als reflectiescherm en vraag of iemand deze vasthoudt. Gebruik het reflectiescherm om de donkere stukken in de foto wat aan te lichten. Speel hiermee en kijk wat het met het licht en het eindresultaat doet.
Tip 7 De perfecte hoek
Fotografeer je jouw product van voren of juist van boven? Houd hierbij rekening met het product dat je fotografeert. Van lekkere ingrediënten als noten, zaden en pitten in de yoghurt is weinig te zien als je deze vanaf de voorkant vastlegt. Een broodje, dik belegd met oude boerenkaas, komt niet over als je van bovenaf fotografeert. Soms wordt de foto een stuk beter als je de camera verplaatst of het product draait. Vergeet daarom niet om verschillende foto’s te maken vanuit meerdere hoeken. Het kan gebeuren dat je achteraf een close-up toch mooier vindt dan de foto die je in eerste instantie in gedachten had.
Tip 8 Fotobewerking
Het loont echt de moeite om de foto’s te bewerken in een fotobewerkingsprogramma. Met een smartphone kan dat direct in het programma waarin de foto’s worden bewaard (Foto’s op iPhone en Galerij op Android) Maar wil je echt aan de slag en van je foodfoto een waar kunstwerk maken, dan is het aan te raden om een programma als Snapseed (voor Iphone én Android) te downloaden. Veel succes!!