10 essentiële tips: Het belang van reinigen en desinfecteren
Om smaakvolle kaas en zuivel te maken is hygiëne van cruciaal belang. Een schone en veilige werkomgeving draagt bij aan een goed, gezond en veilig eindproduct. Vuil en resten die te lang op een oppervlak hechten, zijn een voedingsbron voor ongewenste bacteriën, schimmels en gisten. Daarom moet vuil effectief verwijderd worden, van zowel de binnen- als de buitenkant van productieapparatuur.
In2Food deelt 10 waardevolle tips die u direct in de praktijk kunt toepassen. Deze tips helpen u om uw reinigings- en desinfectieprocedures te optimaliseren.
Clean top 10
- Gebruik het juiste product op de juiste temperatuur met de juiste concentratie en de juiste contacttijd voor de toepassing. Volgens de cirkel van Sinner spelen deze vier factoren een rol bij reiniging: chemie, temperatuur, tijd en mechanische werking.
- Weet wanneer je welk soort reinigingsproduct moet gebruiken. Voor organische vervuiling zoals vet, suikers (lactose), eiwitten: alkalische (loog) producten. Voor anorganische vervuiling zoals melksteen, kalk en roest: zure producten. Let op: Er zijn gecombineerde producten die organische en anorganische vervuiling kunnen verwijderen.
- Desinfecteer voor de start van de productie. Als er direct na de productie wordt gedesinfecteerd, kan toch opnieuw microbiële groei optreden voordat de volgende productie plaatsvindt, vooral als er een langere periode tussen de producties zit.
- Spoel na bij elke reinigings- of desinfectiestap. Met het spoelwater worden de aanwezige resten van de vervuiling en het reinigings- of desinfectiemiddel weggespoeld. Dit moet nauwkeurig gebeuren om te voorkomen dat er restanten van het reinigings- of desinfectiemiddel achterblijven. Controleer regelmatig het laatste spoelwater op de aanwezigheid van restanten.
- Hang hulpmiddelen op tijdens het drogen. Laat hulpmiddelen niet op de grond liggen en hang ze op tijdens het drogen. Dit geldt voor los materiaal als maatkannen en uitloopstukken, maar ook voor slangen. Zo is er een kleinere kans op besmetting.
- Sluit ramen en deuren, maar ventileer goed. Houd deuren en ramen zoveel mogelijk gesloten, maar zorg voor voldoende ventilatie om condensvorming te voorkomen. Insecten, ongedierte en vervuiling van buiten kunnen de producten besmetten.
- Voorkom kruisbesmetting. Doe sieraden af. Was en desinfecteer de handen voor het betreden van de productieruimte. Draag schone kleding en schoenen. Draag een haarnetje tot over de oren en indien nodig een baardnetje.
- Meng geen reinigings- of desinfectieproducten, tenzij dit expliciet is aangegeven. Bij het mengen van reinigings- of desinfectieproducten kunnen zeer gevaarlijke en/of giftige stoffen ontstaan. Bijvoorbeeld, bij het mengen van natriumhypochloriet (chloor) en zuur ontstaat het zeer giftige chloorgas.
- Draag de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen. Werk veilig en bescherm jezelf tijdens het werken met reinigings-en desinfectiemiddelen. Draag altijd een veiligheidsbril, handschoenen, laarzen en eventueel een schort.
- Voer regelmatig een check uit op reinigings- en desinfectie werkzaamheden. Naast de voorgaande tips blijft controle belangrijk. Zijn er geen restanten op het oppervlak en materiaal aanwezig? Doet alle apparatuur wat het moet doen? Is het oppervlak/ apparaat microbiologisch schoon genoeg?
Advies op maat nodig?
Het is altijd belangrijk om het hygiëneplan en protocollen, toegespitst op uw situatie, te volgen. Heeft u advies en ondersteuning nodig? U krijgt advies op maat over: • Het reinigingsproces. Denk hierbij aan frequentie, temperatuur, tijd, concentratie en dosering. • Inzet van de juiste reinigings- en desinfectiemiddelen. Gebruikt u het optimale product? • Veilig werken. Welke persoonlijke beschermingsmiddelen zijn nodig? Vraag een Quick Scan aan: www.in2food.nl/quickscan
Gespecialiseerd assortiment reiniging en desinfectie
In2Food biedt met SynQ een complete productlijn aan reinigingsmiddelen speciaal ontwikkeld voor de voedingsmiddelenindustrie. De range producten komt tegemoet aan alle mogelijke uitdagingen op hygiënegebied in een productieomgeving. Kijk op: www.in2food.nl/hygiene-assortiment